11 tips om een pakkend persbericht te schrijven

Ook in 2015 blijft voor journalisten het persbericht de belangrijkste informatiebron om een artikel te schrijven. Tijd dus om nog eens enkele tips op een rijtje te zetten om een pakkend persbericht te schrijven.



Maak een persoverzicht

Voor je ook nog maar één letter op papier zet begin je met het allerbelangrijkste: het maken een persoverzicht. Een persoverzicht maakt onmiddellijk duidelijk welke journalisten al over je onderwerp geschreven hebben. Het geeft ook weer op welke manier de media al over je onderwerp heeft bericht. 

Houd het kort

Het persbericht moet één nieuwsfeit brengen, één verhaal, één rode draad.Heb je meer dan één nieuwsfeit? Maak van je hart een steen en schrap tot je één feit overhoudt. Eén A4-tje volstaat dan ook. Wil een journalist meer over je onderwerp, dan zal hij/zij je zeker weten te vinden.

Houd het simpel

Gebruik spreektaal. Geen vakjargon. De journalist naar wie je het bericht stuurt begrijpt misschien jouw vaktaal. Maar hij/zij schrijft voor een publiek dat meer dan waarschijnlijk jouw vakjargon niet begrijpt. Haal het vakjargon uit je persbericht en vervang ze door de woorden die de media gebruikt. Hier bewijst het persoverzicht weer zijn nut. Want die kun je gebruiken  om na te gaan wat die woorden zijn.

Gebruik quotes

Zorg dat je persbericht altijd enkele quotes bevat. Het maakt het persbericht scanbaar en het onderwerp menselijk en persoonlijk.

Optimaliseer voor Google

Bijna alle journalisten starten de voorbereiding van hun artikel met een zoekactie via Google. Optimaliseer je perstekst dan ook voor Google en houd rekening met de Google regels voor persberichten. Zo kun je er voor zorgen dat als een journalist op jouw onderwerp zoekt, jouw persbericht hoog in de zoekresultaten staat.

Zorg dat je foto’s en video’s gemakkelijk te downloaden zijn voor journalisten

Journalisten hebben het steeds drukker.Krijgen ze een persbericht binnen dat hen interesseert, dan gebeurt het steeds vaker dat ze het onmiddellijk online willen publiceren. Uiteraard met de bijhorende foto’s en/of video’s. Zorg dan ook dat het bijhorend beeldmateriaal door een journalist vlot te gebruiken is en continu beschikbaar.

Mail journalisten persoonlijk aan

Je hebt een persoverzicht gemaakt dus weet je welke journalisten al over je onderwerp geschreven hebben. Schrijf deze journalisten persoonlijk aan en vermeld waarom de journalist eventueel geïnteresseerd zou kunnen zijn in je persbericht.

Maak je verzendlijst niet eindeloos lang

Heb je een aantal journalisten persoonlijk aangeschreven, dan kun je het persbericht ook nog uitsturen naar een aantal algemene e-mailadressen van redacties. Maak de lijst niet eindeloos lang. Hoe langer de lijst, hoe minder efficiënt.

Timing is niet alles

Iedereen heeft een mening over wat het beste moment is om een persbericht uit te sturen. Toch is er niet één zaligmakend tijdstip om uit te sturen. De nieuwswaarde van je bericht is en blijft het belangrijkste criterium of het persbericht opgepikt zal worden of niet.

Vergeet de lokale media niet

Mensen mikken met hun persbericht meestal op het allerhoogste: de nationale media. Logisch en begrijpelijk. Want een bedrijf verstuurt niet iedere dag een persbericht en zo veel kansen om in de nationale media te komen zijn er dan ook niet. Maar vergeet toch ook de lokale media niet.

Vergeet je newsroom niet

En uiteraard, als je persbericht de deur uit is mag je niet vergeten het ook te publiceren op je eigen perspagina. Want ook al wordt je persbericht vandaag geen nieuws, misschien wordt het dat morgen wel, of volgende week, of over een maand, als een journalist je newsroom bezoekt en het bericht ontdekt.
 

Deel deze blog